Gotuj zdrowo dla
dzieci” jest książką wieńczącą ogólnopolską akcję edukacyjną „Gotuj zdrowo z
Rybką MiniMini”, zorganizowaną przez stację Minimini oraz Instytut Żywności i
Żywienia.
Całość tej, przepięknie wydanej,
pozycji składa się z autorskich przepisów Darii Ładochy oraz przepisów
nadesłanych przez rodziców i wyłonionych w drodze konkursu zorganizowanego w
ramach akcji. Sama Daria Ładocha jest doskonale znana rodzicom z popularnego
bloga Mamałyga oraz z prowadzenia programu „Ugotuj mi mamo” w Kuchni +.
Założeniem akcji i książki jest
stworzenie bazy uniwersalnych przepisów promujących zbilansowaną dietę dla
maluchów, a także poszerzenie świadomości i wiedzy rodziców na temat prawidłowego żywienia
dzieci w wieku przedszkolnym. Każdy
przepis został zbadany przez eksperta z Instytutu Żywności i Żywienia pod kątem
zgodności z normami żywienia dzieci, zawartości niezbędnych składników, a także
tego czy jest wolny od nadmiaru cukrów, soli i tłuszczu.
Książka podzielona jest na
następujące rozdziały: śniadanko, coś na ząb, obiadek, podwieczorek i kolacja.
Na końcu każdego z rozdziałów znajdują się zwycięskie przepisy nadesłane przez
rodziców. Każdy z przepisów blogerki opatrzony jest informacjami na temat:
czasu przygotowania, potencjalnej zawartości glutenu, nabiału oraz jajek, czy
jest to danie wegetariańskie, jaki ma stopień trudności przygotowania, liczby
porcji. Z kolei przepisy rodziców opatrzone są kodem QR przenoszącym czytelnika
na stronę internetową ze zwycięskimi zdjęciami i przepisami. Jest to zatem książka
kucharska nowoczesna i nie unikająca tematów takich, jak nietolerancja glutenu,
czy też uczulenie na laktozę.
Autorka pisze bardzo przystępnie i
wyczerpująco, każda z receptur opisana jest krok po kroku i nie stanowi
wyzwania nawet dla początkującego kucharza, który postanawia zabrać się do
przygotowania tostów francuskich, czy też placków serowo-dyniowych. Dodatkową
wskazówką mogą być też zdjęcia potraw, niezwykle estetyczne i nowoczesne.
Daria Ładocha namawia do sięgania po
zwykłe produkty: kaszę, jajka, fasolę, ciecierzycę i przemieniania ich w
niezwykłe smakołyki kuszące dzieci swoim wspaniałym wyglądem i smakiem, a
jednocześnie stanowiące wspaniałą i zdrową alternatywę dla przesłodzonych
płatków śniadaniowych, czy też nieśmiertelnej pomidorowej.
„Gotuj zdrowo dla dzieci”, to
zaproszenie do testowania smaków, próbowania nowych rzeczy i utrwalania w
dzieciach zdrowych nawyków, które zaprocentują w przyszłości.
Recenzja dla portalu: dlaLejdis.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz